Lige siden jeg startede med at læse biologi har jeg altid været meget fascineret af gopler. Eller snarere hele rækken hvor de indgår i, nemlig polypdyr (Cnidaria). Denne række indeholder vandmænd og brandmænd, men også koraller og søanemoner. Det er nogle af de mest primitive dyr, de består i realiteten kun af to cellelag med et cellefrit støttelag imellem. Det helt specielle ved polypdyr er deres nældeceller (cnidocyten) som given rækken sit navn. Det er små harpun-lignende celler som affyres når de f.eks. berøres. Nældecellerne kan indeholde gifte, og det er disse små harpuner der brænder når man røre ved en brandmand.
Der var rigtig mange brandmænd og andre gopler i Gullmarsfjorden den weekend jeg dykkede der. Ved 10 meters dybde og derunder var det okay, der kunne man nogenlunde frit svømme rundt, men på 5-10 m vand var der rigtig mange. Det gav lidt problemer på sikkerhedsstop og ved opstigning, da det var nærmest umuligt at undgå de 3-5 meter lange tentakler. Selv iført tørdragt, neoprenhætte og dykkermaske med kun meget små områder i ansigtet blottet, blev jeg brændt et par gange omkring munden.
Rent fotomæssigt var det dog rigtig fedt med alle goplerne, da jeg virkelig fik en chance for at fotografere dem og det er noget jeg har drømt om længe.
Flotte billeder.
Mange tak.
Jeg så dine billeder i nyeste nummer af DYK, jeg er helt vild med din Siphonophore-koloni.
Tak.
Jeg vidste ikke hvad jeg fotograferede, og da jeg kom hjem måtte jeg igang med identifikationen. Internettet længe leve….