Sommertur til Diskobugten i vest Grønland

Jeg havde set billeder af isbjerge i Diskobugten, men jeg blev alligevel totalt lamslået over det første helt utrolige syn fra flyet. Det skete fra et lille propelfly der flyver fra den internationale lufthavn i Kangerlussuaq (Søndrestrømfjord) til Ilulissat i Diskobugten. Flyet flyver ikke så højt, så det giver en smuk flyvetur og udsigt til isbjerge under indflyvning. Og der er virkelig fantastisk mange isbjerge i Diskobugten i alle mulige tænkelige størrelser, former og til en vis grad farver. Men er den en ting Diskobugten har endnu flere af en isbjerge, så er det myg. Ud over mit fotoudstyr var en af de mest brugte genstande mit myggenet.

Isstykke i Ilulissat

Ilulissat (Jacobshavn) er Grønlands tredje største by med godt 6000 indbyggere. Den ligger meget smukt lige hvor Jacobshavn isfjorden udmunder, og vandet rundt om Ilulissat og resten af Diskobugten er fuld af store isbjerge. I bunden af Jacobshavn isfjord, ligger Jacobshavn isbræ, som er en af de mest aktive bræer i verden. Den bevæger sig ca. 50 meter hvert døgn.  Det er desværre ikke muligt at sejle ind i Jacobshavn isfjord og ind til selve bræen, da de kæmpe isbjerge ligger for tæt.

Isformation

Der er en række meget smukke og vel markerede vandreruter i Ilulissat området. En del af turene går over langs isfjorden, og udsigten er fantastisk. Specielt blev jeg meget betaget af den blå rute, som leder én forbi en lille bugt, hvor noget smeltevand løber ned og rammer fjorden. I dette område ligger der en masse mindre isstykker med helt spektakulære former. Jeg kaldte dette sted islagunen, men jeg må hellere skynde mig at sige, at det var et navn jeg selv fandt på. Jeg brugte mange timer i dette område, både på at nyde udsigten og fotografere isformationerne.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s