Skagen og Grenen

Grenen er stedet hvor Skagerrak i nordvest og Kattegat i øst møder hinanden i bølgesprøjt. Sidst i oktober besøgte jeg Grenen tre meget forskellige morgener omkring solopgang. Det var i en rolig vind-periode, så de helt store bølgesprøjt blev det ikke til, men vandets bearbejdning af sandet på Grenens spids er stadig spændende at observere.

20121021-IMG_0656

Gennem de sidste 5000-6000 år er Grenen og resten af Skagens Odde langsomt vokset op fra havet ved aflejringer af sand og grus i strandvolde langs Nordstranden, mens østsiden samtidig eroderes væk. Det betyder at Grenen over tid ændrer form og retning, men selv fra dag til dag kan Grenens udbredelse variere meget afhængig af vind, vejr og vandstand.

20121024-IMG_8552

Efter en morgentur på Grenen kan man passende stoppe på havnen i Skagen og købe frisk fanget fisk til billige penge. Jeg valgte et par flotte rødspætter og fiskeren spurgte: ”Skal de ha’ badedragten af?” Jeg svarede: ”ja”, og efter et par sekunders arbejde fik jeg de nu flåede fisk ned i min medbragte pose.

Grenen i Solopgang 1

Advertisement

3 thoughts on “Skagen og Grenen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s