Kæmpe Landskildpadder

Ordet Galapagos betyder saddelformet, navngivet efter den ene hovedtype af landskildpadder, nemlig de saddelformede. Den anden type er de kuppelformede. Disse to forskellige slags skildpadder udfylder forskellige føde-nicher. De saddelformede har mulighed for at række hovedet op efter høj vegetation, mens de kuppelformede landskildpadder spiser vegetationen i jordhøjde. Jeg så desværre ikke de saddelformede i det fri, men der er mulighed for at se dem på Charles Darwin Research Station.

Giant Tortoise, Galapagos

Der er desværre ikke mange vildtlevende landskildpadder tilbage. Ud af de 13 oprindelige arter er 3 helt udryddet, og Lonesome George er den sidste tilbage af sin slags fra øen Pinta. Det er anslået, at der var over 200.000 landskildpadder i 1700-tallet, men pirater og andre sørejsende tog dem som proviant. Desuden betød introduktionen af geder, hunde, katte, rotter mm., at skildpaddeæg og nyklæggede skildpadder blev spist eller trampet i stykker, så deres vækst i realiteten var negativ. I dag er der oprettet flere centre, bl.a. Charles Darwin Research Station, der står for avlsprogrammer og beskyttelse af landskildpadderne.

Giant Tortoise, Galapagos

Det er en helt fantastisk oplevelse at komme tæt på disse kæmpe dyr. De kan veje op mod 250 kg og blive 1,5m lang, hannen dog væsentligt større end hunnen. Man skal nærme sig dem forsigtigt, da de godt kan blive bange for mennesker. Hvis de bliver bange for én, trækker de sig ind i skjoldet og der kommer en hissende lyd. Det er pga. en mængde luft der skal slippes ud så hovedet kan trækkes ind. Men man bliver nu lidt forskrækket første gang man hører det, da lyder minder om svaner der hvæser vredt. Jeg brugte hvidvinkelsobjektiv og lagde mig ned på maven for at tage billeder af disse kæmper. Det var først bagefter guiden fortalte om diverse ikke så venligt stillede myrer, så man skal lige se sig for inden man ligger sig.

Giant Tortoise, Galapagos

Dette var så det sidste blogindlæg om min rejse til Galapagos. Jeg har desuden skrevet en artikel om fotografering på Galapagos som kan læses i det nyeste nummer af Zoom- Danmarks professionelle fotomagasin, nr 1 2012. I denne artikel kan man desuden læse noget om valg af rejse og udfordringer ved fotografering på Galapagos.

Leave a comment